INCI – jak czytać skład kosmetyków?

 

czytanie skladu kosmetyku czyli INCI

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients ) jest międzynarodowym zbiorem składników występujących w produktach kosmetycznych. Każdy producent chcąc wypuścić na rynek kosmetyk ma obowiązek m.in. umieścić na opakowaniu listę składników danego praparatu.

 

Kolejność umieszczania nazw produktów na etykiecie ma znaczenie. Pierwsze miejsce zaczyna składnik, którego w kosmetyku jest najwięcej, a ostatni miejsce ten którego jest najmniej. Jeśli zdarzy się tak, że w produkcie będzie kilka składników o tym samym stężeniu uporządkowane zostają analfabetycznie.

 

 

 

Na opakowaniu znajduje się cała lista zastosowanych w recepturze substancji. Zazwyczaj pierwsze miejsce zajmuje woda  (ang. Aqua). Na końcu znajdują się składniki użyte w bardzo małej ilości, a te które zostały dodane w mniej niż 1% można porządkowac alfabetycznie. To znaczy, że produkt, któego użyto najmniej wcale nie musi znajdować się na ostatnim miejcu. Nie zmienia to jednak faktu, że jest go tam mniej niż 1%.

 

Angielski czy łacina?

 

Związki chemiczne wchodzące w skład produktu opisuje się w języku angielskim, natomiast składniki pochodzenia roślinnego (zioła, wyciągi) w języku łacińskim.

 

Dlaczego podstawowa znajomość INCI jest ważna?

 

Znajomość składu kosmetyków znacznie ułatwia podejmowanie trafnych decyzji na zakupach drogeryjnych. Nazwy substancji wchodzących w skład preparatów kosmetycznych często odstraszają i przytłaczają swoją ilością (zdarza się, ze na jednym opakowaniu znajdje się nawet kilkadziesiąt pozycji). Aby być świadomymi konsumentami oraz rozumieć co kupujemy warto zdobyć podstawową wiedzę, w jaki sposób odczytywać składy kosmetyków. Przełoży się to na podejmowanie lepszych wyborów.

Często obecność jednego składnika warunkuje to czy kosmetyk będzie działał w odpowidni sposób lub czy będzie mógł przyczynić się do reakcji alergicznej. Wiedza na temat składu prepartów w połączeniu z naszymi oczekiwaniami znajdzie również praktyczne zastosowanie oraz przyczyni się do trafniejszych zakupów co najzwyczajniej w świecie opłaci się finansowo. Zamiast tracić czas i pieniądze na testowanie kilku produktów, znając podstawy analizy składów, bez problemu dobierzesz dla siebie jeden – najodpowiedniejszy, a przede wszystkim bezpieczny kosmetyk.

 

Z czego jest zrobiony kosmetyk?

 

Składniki produktów kosmetycznych można podzielić na trzy ogólne grupy:

1. Składniki bazowe, zazwyczaj w tej grupie znajduje się woda, substancje tłuszczowe lub alkohol. Pełnią one rolę rozpuszczalnika dla innych substancji. W tej grupie znajdują się składniki, które mają za zadanie wniknąć do warstwy rogowej w naskórku i zwiększyć lub zahamować przepływ innym substancjom zawartym w produkcie. Ma to na celu pobudzenie działania składników aktywnych w dokładnie zaplanowanym miejscu.

2. Składniki aktywne, do tej grupy zaliczają się te substancje, które warunkują konkretne działanie produktu. Mogą to być witaminy, wyciągi roślinne, kwasy czy oleje.

3. Składniki pomocnicze, substancje z tej grupy są odpowiedzialne za cechy kosmetyku takie jak zapach, konsystencję, lepkość czy barwę. Zalicza się do niej głównie emulgatory, emolienty, konserwanty, kompozycje zapachowe, barwniki i inne.

Kosmetyk idealny to taki, w którego składzie na początku znajdują się substancje bazowe, na końcu substancje pomocnicze, a pomiędzy nimi substancje aktywne.

Składniki z grup bozowej i pomocniczej również mogą pełnić rolę aktywnych, dla przykładu: zamiast wody można zastosować hydrat roślinny, zamiast sztucznych zapachów – olejki eteryczne, zamiast sztucznych wosków – wosk pszczeli.

 

Przydatne wskazówki w trakcie zapoznawania się z INCI kosmetyków

 

Nazwy kosmetyków posiadające słowa takie jak oil/extract, zazwyczaj wskazują na oleje/ekstrakty roślinne . Skład, w którym jest dużo tych składników świadczą o naturalnej recepturze produktu. Wyjątkiem jest składnik o nazwie mineral oil (inaczej paraffinum liquidum), jest to pochodna ropy naftowej. Substancja wyjątkowo szkodliwa na naszej skóry jak i środowiska. Jest w stanie nasilać trądzik i stany zapalne, wysuszać oraz zatykać pory. Symbol umieszczony na opakowaniu kosmetyku przedstawiacjący otwarty słoiczek z cyfrą w srodku symbolizuje ilość czasu jaki kosmetyk jest przydatny do użycia po jego otwarciu.

sloiczek z liczba miesiecy daty przydatnosci do spozycia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram